28 Mayıs 2010 Cuma

SEBZELİ -TAVUKLU KİŞ (QUICHE)





Kiş Fransızların ince ve gevrek hamur üzerine koydukları harcı yumurtalı bir sos veya beşamel sos ilave ederek fırınladıkları incecik bir hamur işi. Benim gibi elde yufka açmayı bilmeyenler için böreğe harika bir alternatif. Harç hazırlarken kendi damak tadınıza göre istediğiniz malzemeleri kullanabilirsiniz. Ben tam buğday unu kullanıyorum hamur işlerimde. Siz dilerseniz mısır unu, çavdar unu gibi unlar kullanabilirsiniz.

Kiş yaparken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları var. Adım adım takip ederseniz harika bir kiş yapmak hiç de zor değil.

  1. Hamuru hazırladıktan sonra buzdolabında en az 30 dakika bekletmeniz gerek. Böylelikle daha kolay açılacaktır.
  2. Hamuru açtıktan sonra tart kalıbına döşeyip üzerini alüminyum folyo ile kapatıp ağırlık yapması için 10 adet kadar bakliyat (nohut kullanıyorum ben). Kullandıktan sonra soğutup saklayın. Bir dahaki sefere de kullanabilirsiniz.
  3. Dilimlemeyi piştikten sonra yapın.
* Bu püf noktalarına buradan ulaşabilirsiniz.

SEBZELİ - TAVUKLU KİŞ


Malzemeler;

Hamuru için:
  • 3 su bardağı tam buğday unu
  • 1 tatlı kaşığı kaya tuzu
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı soğuk su( bir bardak suya 4-5 adet buz atıp bekletebilirsiniz)
  • 4 yemek (100gr) kaşığı tereyağı (küçük küpler halinde veya rendelenmiş)
  • 3 yemek kaşığı kefir veya yoğurt
  • 1 çay kaşığı karbonat

Harç için:

  • 200 gr mantar
  • 200 gr ıspanak
  • 200 gr tavuk eti
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1.5 su bardağı beşamel sos
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

2,5 bardak unu eleyerek karıştırma kabına alın. Eleğin üzerinde kalan kepekleri atmayın una ekleyin. Tuzu serpiştirin. Unun ortasını havuz şeklinde açıp yumurta, su ve kefiri ekleyin. Tereyağını unun kenarlarına serpiştirin. Hamuru elinizle hızlıca yoğurun. Yoğururken hamuru toparlamakta güçlük çekerseniz yemek kaşığı ile soğuk su ekleyebilirsiniz. Hamur kabın kenarlarından ayrılmaya başladığında hamurunuz hazır demektir.

Mutfak tezgahını unlayın. Hamuru merdaneyle kalıptan biraz büyük olacak şekilde açın . Kiş ve tart hamuru açarken dikkat edilmesi gereken nokta merdaneyi ileri geri hareket ettirerek açmak yerine, merkezden aşağı yukarı, sağa ve sola doğru hareket ettirerek açmaktır. hamur parçalanacak gibi olabilir merak etmeyin doğru yoldasınız.Hamuru merdaneyle yağlanmış kalıbın üzerine taşıyıp kalıbın kenarlarını da kaplayacak şekilde yerleştirin (veya hamuru kalıba koyup parmak uçlarınızla tüm kalıbın içine ve kenarlara yayın). Çatalla hamurun çeşitli yerlerinde delik açın ki fırınlanırken kabarmasın. hamurun üzerini alüminyum folyo ile kaplayıp üstüne nohutları serpiştirin. 175 dereceye önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 10 dakika pişirin. daha sonra folyoyu kaldırıp üzeri pembeleşinceye kadar 10 dakika daha pişirin. Fırından çıkarılan hamurun üzerine ve kenarlarına 1 yumurta sarısı sürün. Sürdüğünüz bu yumurta sarısı daha sonra katılaşarak hamurun üzerine gelen nemli malzeme ile ıslanmasını önleyecek. Böylelikle daha gevrek ve harcın suyunu emmemiş bir hamurunuz olacak.

Diğer tarafta mantarı incecik kıyıp, zeytinyağında soteleyin. İçine ince doğranmış tavuk eti ve ıspanak ekleyip sotelemeye devam edin. Tuzu ve biberi ekleyin. beşamel sos ile karıştırıp kişin üzerine orta kısım daha yüksek olacak şekilde yerleştirin. Rende kaşar serpip 180 derecede üzeri pembeleşinceye kadar pişirin.


Kalan kiş hamurunu tuzlu kurabiye yaparak değerlendirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken istediğiniz şekli vermek. Fırınınız uygunsa ikisi birden pişecektir. Ya da kurabiyeleri kiş pişene kadar buzdolabında bekletip fırınlayabilirsiniz.


Afiyet olsun...

1 yorum:

  1. Çok lezzetli görünüyor. En kısa zamanda deneyeceğim. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil