3 Haziran 2010 Perşembe

PİLAV YAPAN HER YEMEĞİ YAPARMIŞ!






Eskiden beri duymuşsunuzdur ''pilav yapan her yemeği yapar'' derler. Sanırım doğru... Ne zamanki pırıl pırıl parlayan, kocaman bir bütün içinde bağımsız görünen pirinç tanelerini görmeye başladık diğer yemeklerim de yenilebilir olmaya başladı. Aslında pilav hepimizin evinde en sık pişen yemektir ama gerçekten lapa olmayan, lezzetli, tane tane bir pilav yapmak o kadar kolay değil. Pirincin kalitesine, kavurma sürenize, kullandığınız yağa, eklediğiniz suyun oranına çok dikkat etmek gerekiyor. Ayrıca bence en önemli detaylardan biri de tencere seçimi. Alacağınız zaman özellikle pilav tenceresi istiyorum demelisiniz. Esse'de pişirmek istediğiniz yemeği söylediğinizde size en uygun tencereyi sunuyorlar. Ben şu tencereyi kullanıyorum ve kesinlikle tahta kaşık.Tarife birebir uyduğunuzda pilavın ne kadar da kolay yapıldığını göreceksiniz.

Ben pilav yaparken kişi başı bir çay bardağı ölçü kullanıyorum. Ancak 10 kişilik bir pilav yapacaksam e bir davet var demektir ve başka çeşitler de olacağından pilav az gidecektir. Öyle bir durumda 10 kişi için 7 çay bardağı yeterli olacaktır. Ayrıca kavurma işlemini birçok kişinin aksine daha uzun tutmakta fayda var böylelikle daha tane tane pilavımız oluyor.  Önceden pirinçleri ıslatarak yapacaksanız ölçünüz 1 çay bardağı pirince 1 çay bardağı kaynar su.  Ama önceden ıslatacak vaktiniz yoksa ıslatma aşamasını geçip aynı işlemleri 1,5 çay bardağı kaynar su kullanarak yapabilirsiniz. Limon suyunu kavurma sırasında şekerle birlikte ekleyebilirsiniz.


SADE PİLAV

Malzemeler;(4 kişi için)

4 çay bardağı pirinç
4 su bardağı kaynar su (ıslatmak için)
4 çay bardağı kaynar su
3 adet tavuk suyu tablet - hazır kullanmak isterseniz 1,5 yeterli olacaktır.
4-5 damla limon suyu
1/4 çay kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tereyağ
1/2 çay bardağı sıvıyağ
tuz



Tarif;

Islatma:

Öncelikle pirinçleri 3-4 kez soğuk suda yıkayın.  Yıkamış olduğunuz pirinçleri derince bir kaba alıp üzerine kaynar suyu ekleyin. 1 tatlı kaşığı kadar tuz ve limon suyunu ekleyip hafifçe karıştırın. Böylelikle pirinçler bembeyaz olacaktır. Yaklaşık yarım saat bu şekilde dinlendirdikten sonra süzüp kenara alın.

Pişirme suyu:

4 çay bardağı kaynar suyun içinde tavuk suyu tabletlerinizi eritin. Tabletleriniz buzluktan çıktığı için suyun sıcaklığını düşürecektir. O yüzden eritme işleminden sonra gerekirse suyunuzu tekrar kaynatın.

Kavurma ve Pişirme:

Tencereye sıvıyağı koyup pirinçleri ekleyin. Şekeri de ekleyip harlı ateşte karıştırarak pirinçler şeffaflaşıp topaklanana kadar kavurun.Bu arada tereyağını da ekleyin. Kavururken eklediğimiz şeker pirinçlerin parlamasına sebep oluyor. İyice kavurduğunuz pirinçlere pişirme suyunu ilave edin. Sıçrayacaktır dikkat edin. Tuzu ilave edin. Hazır bulyon kullanacaksanız tuza gerek yok. Hafifçe karıştırıp tencerenizin kapağını kapatıp kısık ateşte üzerinde delikler oluşana kadar pişirin. Altını kapatıp tencerenizin üstüne temiz bir bez yerleştirip dinlendirin. Servis yaparken küçük bir kaseye tepeleme doldurup ters çevirerek daha estetik bir sunum oluşturabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder